ΥΔΡΟΚΗΛΗ

hydrocele-1Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο (τη σακούλα δηλαδή που τους περιέχει) και περιβάλλεται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού. Σε κάποιες περιπτώσεις, το υγρό αυτό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει διόγκωση στο όσχεο. Η συλλογή αυτή υγρού γύρω από τον όρχι ονομάζεται υδροκήλη και συνήθως αφορά μόνο τον έναν όρχι. Η υδροκήλη είναι αρκετά συχνή

στα νεογνά και σε όλη τη βρεφική ηλικία. Εμφανίζεται όμως και σε μεγαλύτερα αγόρια, καθώς και στους ενήλικες.

 

Συμπτώματα της υδροκήλης

Συνήθως, το μόνο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η ανώδυνη διόγκωση του ενός ή και των δύο όρχεων. Στους ενήλικες, σε μεγάλες διαστάσεις, δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας από το μεγάλο βάρος και μέγεθος του οσχέου. Σε οποιαδήποτε διόγκωση στο όσχεο, πρέπει να συμβουλεύεστε τον Ουρολόγο σας.

Αίτια της υδροκήλης

Η υδροκήλη μπορεί να σχηματιστεί κατά την ενδομήτρια ζωή. Οι όρχεις αρχικά είναι μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και σταδιακά κατέρχονται στο όσχεο(τον 7ο-8ο μήνα της κύησης), μαζί με ένα σάκο που τους περιβάλλει και ο οποίος περιέχει κάποια ποσότητα υγρού. Φυσιολογικά το υγρό απορροφάται στο πρώτο έτος της ζωής, αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει, το υγρό παραμένει στον χώρο αυτό δημιουργώντας την υδροκήλη. Στους ενήλικες, η υδροκήλη είναι αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής ή τραυματισμού του όρχεως, καθώς και ύστερα από χειρουργείο για κιρσοκήλη ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις να συνοδεύει κάποιον όγκο.

Επιπλοκές της υδροκήλης

Συνήθως, η υδροκήλη είναι εντελώς ακίνδυνη και, εφόσον δεν πάρει σημαντικές διαστάσεις, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποκλειστεί ότι δεν προκλήθηκε από κάποια πιο σοβαρή πάθηση, όπως φλεγμονή ή καρκίνος των όρχεων.

Διάγνωση της υδροκήλης

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση από τον γιατρό σας, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν, για να τεθεί η διάγνωση της υδροκήλης. Επίσης, με την τοποθέτηση ενός μικρού φακού στο όσχεο(διαφανοσκόπηση) μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία υδροκήλης ή μη. Αν χρειαστεί, γίνεται υπερηχογράφημα όρχεων, το οποίο επιβεβαιώνει τη διάγνωση και θα αποκλείει άλλες παθήσεις-αίτια διόγκωσης του οσχέου.

Θεραπεία της υδροκήλης

Για τα βρέφη συστήνεται απλή παρακολούθηση, γιατί συνήθως η υδροκήλη εξαφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής. Επίσης, και στους ενήλικες, αναλόγως την αιτία εμφάνισης της, υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Η υδροκήλη απαιτεί θεραπεία, μόνο αν είναι αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία, και γίνεται χειρουργικά. Η ανάρρωση είναι γρήγορη, και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο.
Εναλλακτικά, σε άτομα υψηλού διεγχειρητικού κινδύνου,μπορεί να γίνει αναρρόφηση του υγρού με βελόνα. Η μέθοδος αυτή συνιστάται μόνο για προσωρινή ανακούφιση σε αυτές τις περιπτώσεις, μια και τα ποσοστά επανεμφάνισης της υδροκήλης είναι μεγάλα.