ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

stitikh disleitourgia600 126959 2IZ400Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια στύση για μια ικανοποιητική σεξουαλική απόδοση. Αν και είναι μια καλοήθης διαταραχή αυτό μπορεί να ασκήσει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του άνδρα και αυτήν της συντρόφου του. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 10 άνδρες και είναι θεραπεύσιμη. Ακόμα σύμφωνα με διάφορες μελέτες,

μόνο περίπου 10% των ατόμων λαμβάνουν αγωγή. Είναι ουσιαστικό οι ασθενείς να αξιολογούνται κατάλληλα και ερευνώνται πριν να αρχίσουν τη θεραπεία. Σε περίπου 80% των ατόμων με στυτική δυσλειτουργία, υπάρχει μια υποκείμενη αιτία - όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση αίματος ή οι καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα που επηρεάζονται από τα προβλήματα στύσης, ακόμα κι αν τα έχουν περιστασιακά, πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα εμμένουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να εξετασθούν από ιατρό και να έχουν τακτικό ιατρικό έλεγχο.

 

Ποιος διατρέχει τον κίνδυνο;
Α. Φυσικές αιτίες
Περίπου 8 σε 10 περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας οφείλονται σε μια φυσική αιτία. Σε εκείνη την περίπτωση, είναι πιθανό να υπάρχει κανονική ερωτική επιθυμία (libido).
Οι αιτίες περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη ροή αίματος στο πέος.
Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα στενέματός σας των αρτηριών. Αυτοί περιλαμβάνουν: μεγάλη ηλικία, υψηλή πίεση αίματος, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης.
-Ασθένειες που έχουν επιπτώσεις στα νεύρα που πηγαίνουν στο πέος.
Παραδείγματος χάριν, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά, κ.λ π....
-Διαβήτης.
Μια από τις πιο κοινές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας είναι ο διαβήτης, ο οποίος μπορεί να έχει επιπτώσεις στα αγγεία και τα νεύρα.
-Βλάβη των νεύρων που πηγαίνουν στο πέος.
Παραδείγματος χάριν, η νωτιαία βλάβη, μετά από τη χειρουργική επέμβαση, κάταγμα λεκάνης, ακτινοθεραπεία στη γεννητική περιοχή, κ.λ.π.
-Παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.
Τα πιο κοινά είναι: αντικαταθλιπτικά χάπια; Κάποια φάρμακα για την υπέρταση (b-blockers), κάποια διουρητικά
- Κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών ουσιών.
-Ποδηλασία. Στυτική δυσλειτουργία μετά από τη μεγάλης απόστασης ποδηλασία είναι πιθανή. Οφείλεται πιθανώς στην πίεση στα νεύρα που πηγαίνουν στο πέος από το κάθισμα στη σέλα για μεγάλες περιόδους
.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία λόγω των φυσικών αιτιών τείνει να αναπτυχθεί αργά.

Β. Διανοητικές αιτίες ("ψυχολογικές")
Οι διάφορες συνθήκες διανοητικής υγιεινής μπορούν να σας αναγκάσουν για να αναπτύξουν τους ΕΔ:
- Πίεση- άγχος. Π.χ, λόγω μιας δύσκολης εργασίας ή μιας κατάστασης στο σπίτι
- Ανησυχία
- Δυσκολίες σχέσης
- Κατάθλιψη.

Χαρακτηριστικά, η στυτική δυσλειτουργία αναπτύσσεται αρκετά ξαφνικά εάν είναι σύμπτωμα προβλήματος διανοητικής υγείας. Μπορεί να επιλυθεί όταν βελτιώνεται η διανοητική κατάσταση. Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι γίνονται ακόμα και πιο ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί όταν αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσει σε έναν "φαύλο κύκλο" της επιδείνωσης της ανησυχίας και εμμονής της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στυτική δυσλειτουργία, καρδιακές και άλλες αγγειακές ασθένειες

Αν και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, περίπου 7 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στη στένωση των μικρών αρτηριών στο πέος. Αυτό προκαλεί τη μειωμένη ροή αίματος στο πέος. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα αιμοφόρα αγγεία.
Οι αθηρωματικές πλάκες διαμορφώνονται βαθμιαία στη διάρκεια ετών συνήθως στις αρτηρίες που πηγαίνουν στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα πόδια και το πέος. Με τα χρόνια, γίνονται μεγαλύτερες και προκαλούν στένωση σε μια ή περισσότερες αρτηρίες, προκαλώντας συμπτώματα και προβλήματα.

Εν συντομία, οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να αποτρέψουν τους κινδύνους σχετικούς με την αθηρωμάτωση των αρτηριών:
• Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Το κάπνισμα επίσης κατά προσέγγιση διπλασιάζει την πιθανότητά σας για στυτική δυσλειτουργία. Οι νέοι καπνιστές δε γνωρίζουν ότι έχουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στη μέση ηλικία έναντι των μη καπνιστών.
• Υψηλή πίεση αίματος. Σιγουρευτείτε ότι η πίεση αίματός σας ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
• Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια κάποιου βάρους συνιστάται.
• Υψηλή χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.
• Καθιστική ζωή. Πρέπει όλοι να στοχεύσουμε να κάνουμε κάποια μέτρια σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον 30 λεπτά.
• Διατροφή. Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια υγιεινή διατροφή .
• Κατάχρηση οινοπνεύματος.
• Διαβήτης. Εάν έχετε διαβήτη, ο καλός έλεγχος του επιπέδου σακχάρου αίματος και της πίεσης του αίματος μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο του διαβήτη στις αρτηρίες.

Σημείωση: Η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από τις στενωθείσες αρτηρίες συνήθως αναπτύσσεται αρκετά έτη πριν οποιαδήποτε συμπτώματα ή προβλήματα αναπτυχθούν λόγω στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών (ή άλλων αρτηριών). Επομένως, η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται ως "σήμα έγκαιρης προειδοποίησης" ότι μπορεί να αναπτυχθούν καρδιακές ή άλλες αγγειακές παθήσεις .

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Φάρμακα (χάπια που λαμβάνονται από το στόμα)
Υπάρχουν διάφορα είδη διαθέσιμων φαρμάκων. Καμία από αυτές τις ταμπλέτες δεν θα προκαλέσει μια στύση χωρίς σεξουαλική επιθυμία. Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις λειτουργούν καλά. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε ένα από τα ανωτέρω, και ο ουρολόγος θα σας συμβουλεψει.

Ασκήσεις μυών πυελικού εδάφους
Οι μελέτες προτείνουν ότι ενισχύοντας τους πυελικούς μυς μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία σε μερικές περιπτώσεις.

Θεραπεία με ενέσεις
Αυτή ήταν η πιο κοινή θεραπεία προτού να διατεθούν τα χάπια

Πεϊκές προθέσεις
Σε αποτυχία άλλων μεθόδων ο χειρουργός ουρολόγος μπορεί να εμφυτεύσει μια συσκευή μόνιμα στο πέος. Ο συνηθέστερος τύπος μπορεί να διογκωθεί με μια ενσωματωμένη αντλία για να προκαλέσει μια στύση.

Άλλες θεραπείες
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, με αλλαγή φαρμάκου, ελαττώνοντας την κατανάλωση οινοπνεύματος ή αντιμετώπιση ορισμένων σπάνιων ορμονικών διαταραχών
Όπως αναφέρεται ανωτέρω, η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά ένας δείκτης για καρδιακές ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορούν σύντομα να αναπτυχθούν. Επομένως, πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας για να δείτε εάν οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να γίνουν για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για αυτά τα προβλήματα.
Μερικές φορές η " συμβουλευτική του ζευγαριού " ή η ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμα εάν ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα είναι η αιτία, ή το αποτέλεσμα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Συμπέρασμα

Η στυτική δυσλειτουργία - η ανικανότητα να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια στύση για ικανοποιητική σεξουαλική απόδοση - είναι ένα κοινό και ενοχλητικό πρόβλημα. Αν και έχει επιπτώσεις σε περίπου 1 στους 10 άνδρες, δεν είναι ένα κανονικό μέρος της γήρανσης. Είναι συχνά μια κατάσταση με πολλές πιθανές αιτίες. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες, με πολλές πιθανότητες κάποια να είναι αποτελεσματική για σας. Έτσι εάν η ερωτική σας ζωή πάσχει λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας, μην διστάζετε να επισκεφθείτε τον Ουρολόγο σας. Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.