ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

male1Περίπου το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα τεκνοποίησης. Υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από διάστημα 12 μηνών ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί εγκυμοσύνη από το ζευγάρι και σε δευτεροπαθή, όταν έχει υπάρξει κάποια εγκυμοσύνη στο παρελθόν ανεξαρτήτου τελικής έκβασης.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ (ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ) ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

PROSTATISΟ προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού γεννητικού συστήματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα. Ο προστάτης ονομάζεται έτσι λόγω της θέσης που βρίσκεται (προΐσταται, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη) και λόγω κάποιας προστασίας που μας παρέχει. Στους νέους άνδρες ο προστάτης έχει μέγεθος κάστανου (περίπου 15-20 γραμμάρια).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.

karkinos-prostati-2Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σχήματος κάστανου κάτω από την ουροδόχο κύστη, που εκκρίνει υγρό απαραίτητο για τη γονιμότητα του σπέρματος. Τα συνηθέστερα προβλήματα που προκύπτουν από τον προστάτη είναι η καλοήθης υπερτροφία, η προστατίτιδα και ο καρκίνος.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στον άνδρα και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στους άνδρες

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΟΥΣ


kakrinos peous greek p2 Ο καρκίνος του πέους είναι μία σπάνια κακοήθης πάθηση, με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άντρες στις δυτικές κοινωνίες. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, όπου ο καρκίνος του πέους αποτελεί σε συχνότητα έως και το 20% όλων των καρκίνων στον άντρα. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες της τοπικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

karkinos-ourodoxou-kystis-1Η ουροδόχος κύστη είναι το κοίλο όργανο, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα πριν την αποβολή τους με την ούρηση. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Στους άντρες, η εμφάνισή του είναι 4 φορές πιο συχνή από ότι στις γυναίκες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ


karkinos nefrou1Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και την έβδομη δεκαετία της ζωής.

Παράγοντες κινδύνου

 

•Κάπνισμα: Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων αλλά και το χρονικό διάστημα.

 

•Παχυσαρκία