ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ (ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ) ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

PROSTATISΟ προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού γεννητικού συστήματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα. Ο προστάτης ονομάζεται έτσι λόγω της θέσης που βρίσκεται (προΐσταται, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη) και λόγω κάποιας προστασίας που μας παρέχει. Στους νέους άνδρες ο προστάτης έχει μέγεθος κάστανου (περίπου 15-20 γραμμάρια). Η ουρήθρα περνά μέσα από το κέντρο του προστάτη. Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή του προστατικού υγρού που μεταφέρει το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση και βοηθά στη διείσδυση των σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννα. Αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και συνεχίζει να μεγαλώνει καθ' όλη την διάρκεια της ζωής, κυρίως μετά τα 50 έτη.

Για πολλά άτομα τα προστατικά συμπτώματα είναι ένα «φυσιολογικό» μέρος της γήρανσης. Αυτό δεν ισχύει απαραιτήτως και οποιοδήποτε σημάδι ή σύμπτωμα από τον προστάτη πρέπει να ελεγχθεί από έναν γιατρό. Κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα αυτά είναι το αποτέλεσμα ενός καλοήθους διογκωμένου προστάτη και όχι ενός καρκίνου. Όσο πιο έγκαιρα εντοπίζονται, τόσο πληρέστερα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ανακουφιστούν.
Από τα 60 έτη και άνω επηρεάζονται οι μισοί άνδρες και από την ηλικία των 80 εννέα στους δέκα θα παρουσιάσουν κάποιο είδος των προστατικών συμπτωμάτων. Υπάρχει μια σειρά διαφορετικών προστατικών συμπτωμάτων που καταδεικνύουν την παρουσία του προβλήματος. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εκείνα της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας, της οποίας η αντιμετώπιση μπορεί άμεσα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν καθυστέρηση στην έναρξη ή αδύνατο και λεπτό ρεύμα ούρησης, δυσκολία στην ούρηση, αίσθημα ότι η κύστη δεν αδειάζει εντελώς, αυξανόμενη συχνότητα ούρησης (ιδιαίτερα τη νύχτα), επείγουσα ανάγκη για ούρηση (που μπορεί να ακολουθείται από ακούσια απώλεια ούρων) και πόνο κατά την ούρηση.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάχυτο πόνο στη μέση, τη λεκάνη ή τους μηρούς. Επισημαίνεται ότι επειδή ο προστατικός καρκίνος τείνει να κάνει μεταστάσεις στα οστά, ο οστικός πόνος, ιδιαίτερα στην πλάτη, μπορεί να είναι ένα αρχικό ακόμα σύμπτωμα του προστατικού καρκίνου.
Τα προστατικά προβλήματα θα αναπτυχθούν στη μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών με την αύξηση της ηλικίας, αρχικά και πιο ήπια μετά τα 50 έτη. Ο προστατικός καρκίνος είναι συνήθως ένας βραδέως εξελισσόμενος τύπος ασθένειας, αλλά υπάρχουν επίσης μερικοί ταχέως αυξανόμενοι προστατικοί καρκίνοι. Συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, ειδικά στα αρχικά στάδιά του. Επομένως η προληπτική εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά τα 50, άσχετα από την παρουσία ή μη συμπτωμάτων. Ο προστατικός καρκίνος, σχετικά άγνωστος μέχρι πρόσφατα, έχει γίνει ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Σε πολλές περιπτώσεις τα προστατικά συμπτώματα είναι αρκετά ήπια και, επειδή από αυτή την ηλικία και μετά οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να αναπτύσσουν μια σειρά ιατρικών προβλημάτων, τείνουν να θεωρούν τα προστατικά συμπτώματα ως τίποτα περισσότερο από ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.
yperplasia-prostati-3Αυτά τα προστατικά συμπτώματα είναι τα σημάδια προειδοποίησης του σώματος για τα προβλήματα που μπορούν να υφίστανται και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για σοβαρή και ανησυχητική πάθηση, για κάποιους άνδρες είναι τα σημεία προειδοποίησης μιας σοβαρής και σε πολλές περιπτώσεις μοιραίας ασθένειας. Ενδεχομένως, με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των προστατικών προβλημάτων, λιγότερα άτομα θα βρεθούν σε αυτά τα προχωρημένα στάδια της νόσου και θα αντιμετωπιστούν θεραπευτικά προτού να γίνει ένα άλυτο πρόβλημα. Θεραπείες υπάρχουν με πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο για τις πολύ συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του προστάτη, όσο και για τον καρκίνο.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Ο προστάτης μεγαλώνει σταδιακά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και κυρίως μετά τα 50 έτη. Σε μερικά άτομα καταλήγει να προκαλεί διάφορα προβλήματα ή συμπτώματα. Μερικοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τα ούρα τους τόσο ελεύθερα. Μπορεί να πάρει μερικά δευτερόλεπτα για την έναρξη της ροής των ούρων. Το ρεύμα ούρων μπορεί να είναι διακοπτόμενο παρά συνεχές. Άλλα άτομα διαπιστώνουν ότι ουρούν συχνότερα με έναν βαθμό επείγουσας ανάγκης και ίσως βραχούν προτού να φτάσουν στην τουαλέτα. Ένας μικρός αριθμός ατόμων αναπτύσσει πλήρη απόφραξη και διαπιστώνει ξαφνικά ότι τα ούρα δεν μπορούν να περάσουν καθόλου. Αυτό καλείται οξεία επίσχεση. Εάν αυτό συμβεί, είναι συνήθως απαραίτητο ο ουρολόγος να περάσει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρας) στην κύστη για να της επιτρέψει να αδειάσει.

Τι είναι η διουρηθρική επέμβαση του προστάτη (TURP/Transurethral Resection of Prostate) ?
Είναι μια επέμβαση που δημιουργεί ένα μεγαλύτερο κανάλι μέσω του προστατικού αδένα. Αυτό θα βελτιώσει τη ροή των ούρων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα μικρό τηλεσκόπιο περνά μέσω της ουρήθρας και τα εργαλεία περνούν επάνω στο τηλεσκόπιο για να αφαιρέσουν το εσωτερικό μέρος του προστάτη. Δεν αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης όπως στις ριζικές επεμβάσεις για τον προστατικό καρκίνο, Δεν υπάρχει καμία εξωτερική πληγή και δεν απαιτείται κανένα ράμμα. Η παραμονή στην κλινική είναι 2 με 3 ημέρες.
Εάν ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος, πρέπει να αφαιρεθεί με τη βοήθεια μιας τομής χαμηλά στη κοιλία (προστατεκτομή). Η περίοδος αποκατάστασης από αυτήν την επέμβαση θα είναι λίγο πιο μεγάλη, επειδή η τομή στην κοιλιά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για επούλωση.

Μετά την επέμβαση
• Άσκηση. Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο τις πρώτες εβδομάδες. Οι σύντομοι περίπατοι (λιγότερο από χιλιόμετρο) είναι ασφαλείς. Ο αθλητισμός, όπως κολύμβηση και ήπιο τρέξιμο μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα με δύο μήνες περίπου.
• Φαγητό. Μπορείτε να φάτε κανονικά, με καλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Εάν γίνεστε δυσκοίλιοι, είναι σημαντικό να μην ασκηθεί πίεση στην επέμβαση. Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών κάθε ημέρα τις πρώτες 2 εβδομάδες για να αποφύγετε τη μόλυνση. Το οινόπνευμα δεν επιτρέπεται τον πρώτο μήνα.
• Οδήγηση. Μην οδηγήστε για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Αυτό επειδή ένα ξαφνικό τράνταγμα θα μπορούσε να βλάψει την εσωτερική πληγή.
• Εργασία. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σε έναν μήνα από την επέμβαση. Σε βαριά χειρωνακτική εργασία, ο χρόνος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερος.
• Sex. Δεν πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή για 3 εβδομάδες μετά από τη λειτουργία, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να κάνει την εσωτερική πληγή να αιμορραγήσει.

Πιθανές επιπλοκές
Η αφαίρεση μέρους του προστάτη δεν έχει συνήθως καμία επίδραση στη δυνατότητα να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Εντούτοις, μπορεί να οδηγήσει στην παλίνδρομη εκσπερμάτωση, ή το "ξηρό οργασμό". Αυτό σημαίνει ότι όταν έχει το άτομο έναν οργασμό, οι ροή σπέρματος γίνεται προς τα πίσω στην κύστη παρά προς το πέος. Αυτό δεν είναι επιβλαβές και το σπέρμα θα περάσει έξω την επόμενη φορά που το άτομο ουρεί.
Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων 24-48 ωρών. Αν εμφανιστεί υπάρχει η δυνατότητα για άμεση αντιμετώπιση.

Επανέλεγχος
Κανονίζετε ραντεβού με το γιατρό σας 4-6 εβδομάδες μετά από την επέμβαση σας.