ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ— ΚΩΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ Η ΟΥΡΗΤΗΡΑ

kolikos-nefrou-1Η ξαφνική έναρξη οξέος πόνου στο πλευρό οφείλεται συχνότερα σε διάβαση μιας πέτρας που δημιουργήθηκε στο νεφρό, προς τα κάτω, μέσω  του  ουρητήρα. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικά πολύ αιφνίδιας έναρξης, είναι κωλικοειδής (κύματα της αυξανόμενης δριμύτητας ακολουθούνται από μια μείωση στη δριμύτητα, αλλά σπάνια υποχωρεί εντελώς) και   ακτινοβολεί στο βουβώνα καθώς οι πέτρες περνούν στον κατώτερο ουρητήρα. Ο πόνος μπορεί να αλλάξει θέση, από το πλευρό στο βουβώνα,

αλλά η θέση του πόνου δεν παρέχει μια καλή ένδειξη της θέσης του λίθου, εκτός από σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει  πόνο ή δυσφορία στο πέος και μια ισχυρή επιθυμία να ουρήσει, τα οποία συνιστούν ότι η πέτρα μπορεί να βρίσκεται στην ενδοτοιχωματική- τελική μοίρα του ουρητήρα. Ο ασθενής δεν βρίσκει ανακουφιστική θέση και μπορεί να κυλά στο κρεβάτι με αγωνιώδη πόνο. Πράγματι, η πλειοψηφία των γυναικών που διαπιστώθηκαν ακτινολογικά επιβεβαιωμένοι ουρητηρικοί λίθοι και οι οποίες είχαν γεννήσει παιδιά, περιέγραψαν τον πόνο μιας ουρητηρικής πέτρας ως χειρότερο από τις ωδίνες του τοκετού.

 

Το πρόβλημα με αυτά τα κλασικά συμπτώματα κωλικού είναι ότι περίπου στο 50% των ασθενών με συμπτώματα δεν επιβεβαιώνεται παρουσία λίθου. Ο κατάλογος των διαφορικών διαγνώσεων είναι πολύ μακρύς. Περιλαμβάνει ρήξη αορτικών ανευρυσμάτων, πνευμονία, έμφραγμα μυοκαρδίου, ωοθηκική παθολογία (π.χ., συστροφή ωοθηκικής κύστης), οξεία σκωληκοειδίτιδα, συστροφή όρχη, φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), εκκολπωματίτιδα, έκτοπη εγκυμοσύνη, πεπτικό έλκος, ειλεό κ.α.

Το σημαντικότερο  στην εξαγωγή μιας διάγνωσης είναι να αποκλειστούν οι άλλες αιτίες πόνου πλάγιας κοιλιακής και νεφρικής χώρας, πολλές από τις οποίες είναι σοβαρές και μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή (ρήξη αορτικού ανευρύσματος, γαστροεντερικές αιτίες, ιατρικές αιτίες), από εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο πόνος οφείλεται στον ουρητηρικό λίθο, η οποία είναι πολύ σπάνια απειλητική για τη ζωή. Η ηλικία του ασθενή μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό εάν η διάγνωση ενός ουρητηρικού λίθου είναι λίγο ή πολύ πιθανή. Ο ουρητηρικός κολικός τείνει να είναι μια ασθένεια των ανδρών (και γυναικών  σε μικρότερο βαθμό) κατά προσέγγιση μεταξύ των ηλικιών 20 και 60. Έχει επιπτώσεις στους νεώτερους και μεγαλύτερους ασθενείς, αλλά η προτεραιότητα των διαφορικών διαγνώσεων στα άκρα της ηλικιών, όπως και στις γυναίκες, είναι μεγαλύτερο. Κατά συνέπεια, ένας 25χρονος άνδρας που παρουσιάζει δριμύ, κολικοειδή πόνο πλευρών με αιφνίδια έναρξη έχει πιθανώς έναν λίθο ουρητήρα, αλλά π.χ. σε μια 80χρονη γυναίκα πιθανώς να συμβαίνεικάτι άλλο.