ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ

parafimosi-2Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία η ακροποσθία έλκεται πίσω από την βάλανο, και δεν μπορεί έπειτα να επανέλθει πέρα από τη βάλανο στην κανονική ανατομική του θέση.

Ουσιαστικά η ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζονται συνηθέστερα στους εφήβους ή νεαρούς άνδρες. Εμφανίζεται επίσης στα ηλικιωμένα άτομα οι οποίοι είχαν την ακροποσθία αποσυρμένη κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού, αλλά δεν επανήλθε στην κανονική θέση της μετά από τον καθετηριασμό.

Νοσος του Peyronie

peyronie-1Η νόσος Peyronie ή ινώδης σκλήρυνση του πέους χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρυντικών ουλών (πλάκες) στον ινώδη χιτώνα που περιβάλει το πέος ακριβώς κάτω από το δέρμα. Οι πλάκες προκαλούν κάμψη του πέους σε στύση, αλλά και σε χάλαση σε βαρύτερες περιπτώσεις. Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 χρόνια, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σ' άνδρες ηλικίας 18 ετών.

ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ— ΚΩΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ Η ΟΥΡΗΤΗΡΑ

kolikos-nefrou-1Η ξαφνική έναρξη οξέος πόνου στο πλευρό οφείλεται συχνότερα σε διάβαση μιας πέτρας που δημιουργήθηκε στο νεφρό, προς τα κάτω, μέσω  του  ουρητήρα. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικά πολύ αιφνίδιας έναρξης, είναι κωλικοειδής (κύματα της αυξανόμενης δριμύτητας ακολουθούνται από μια μείωση στη δριμύτητα, αλλά σπάνια υποχωρεί εντελώς) και   ακτινοβολεί στο βουβώνα καθώς οι πέτρες περνούν στον κατώτερο ουρητήρα. Ο πόνος μπορεί να αλλάξει θέση, από το πλευρό στο βουβώνα,

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΟΥΡΩΝ

episxesi-ouron-1Επίσχεση των ούρων είναι η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η επίσχεση των ούρων διακρίνεται στην οξεία και τη χρόνια.

Κατά την οξεία επίσχεση υπάρχει αδυναμία κένωσης της κύστης η οποία είναι πλήρης. Στην χρόνια επίσχεση τα ούρα παραμένουν εντός της ουροδόχου κύστεως και μετά την ούρηση, δεν ολοκληρώνεται δηλαδή η κένωση της κύστης

 

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

 

57ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Αιματουρία είναι η παρουσία αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων) στο ούρα.

Αν η ποσότητα αίματος είναι πολύ μικρή και δεν αλλάζει το χρώμα των ούρωντότε μιλούμε για τη μικροσκοπική αιματουρία. Αν τα ούρα έχουν χρωματισθεί από την αιμοσφαιρίνη του αίματος τότε μιλούμε για μακροσκοπική αιματουρία.