ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΟΡΧΕΩΣ

systrofi-orxi-2Η συστροφή όρχεως είναι μια οξεία πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με συχνότητα 1/4000, ωστόσο εμφανίζεται και σε μεγαλύτερα άτομα. Κλινικά η συστροφή παρουσιάζεται με θορυβώδη συμπτώματα

Αιφνιδίως εγκαθίσταται οξύ άλγος στον όρχηπου ακολουθεί από διόγκωση του και ερυθρότητα του οσχέου. Μπορεί να συνυπάρχει με ναυτία, εμέτους και κοιλιακό άλγος

. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος να είναι πιο ήπιος, ενώ στα βρέφη υπάρχει επίμονο κλάμα, δίπλωμα των ποδιών και έμετοι.

 

Στην κλινική εξέταση ο όρχις είναι διογκωμένος, επώδυνος στην ψηλάφηση και φαίνεται να έλκεται προς το βουβωνικό στόμιο.
Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται από άλλες παθήσεις του οσχέου, συνήθως φλεγμονές ή τραύματα, μια περισφιγμένη βουβωνοκήλη, υδροκήλη, όγκος του όρχη κ.α. Κυρίως η συστροφή διαφοροδιαγιγνώσκεται από την οξεία επιδιδυμίτιδα. Εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία, μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, η διόγκωση και το άλγος εισβάλλουν σταδιακά και μπορεί να υπάρχουν δυσουρικά ενοχλήματα. Επίσης η διόγκωση και η ευαισθησία στην ψηλάφηση αφορά την επιδιδυμίδα στο οπίσθιο χείλος του όρχη.

Το ιστορικό μαζί με την κλινική εικόνα και τα σημεία από την κλινική εξέταση μπορούν να θέσουν την διάγνωση, ωστόσο είναι σκόπιμο να εξεταστεί ο ασθενής από ουρολόγο. Σε περίπτωση συστροφής πρέπει να γίνει χειρουργική ανάταξη της μέσα στις πρώτες 5 ώρες (83% πιθανότητα σωτηρίας του όρχη) και η επιπλέον καθυστέρηση μειώνει δραματικά τις πιθανότητες αυτές. Η προσπάθεια μη χειρουργικής ανάταξης συνίσταται σε χειρισμούς που αποβλέπουν σε επαναφορά στην φυσιολογική θέση με κινήσεις στροφής του όρχεως από μέσα προς τα έξω, δηλαδή προς τον σύστοιχο μηρό.