Γυναικεία Ακράτεια

gynakΜε τον όρο ακράτεια εννοούμε την απώλεια μικρής ή μεγάλης ποσότητος ούρων χωρίς την θέλησή μας. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου 3 στις 10

γυναίκες στην Ελλάδα πάσχουν από ακράτεια ούρων. Το ποσοστό
 των γυναικών είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών με ακράτεια ούρων στη μέση ηλικία.

 

Η ακράτεια δεν είναι απαραίτητα ένα φυσιολογικό στοιχείο της γήρανσης ή των τοκετών. Μπορεί να προσβάλλει γυναίκες κάθε ηλικίας, άτοκες ή πολύτοκες. Αισθήματα ντροπής και ελλιπής πληροφόρηση οδηγούν μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών να ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό τους. Και στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες η ακράτεια αποτελεί ακόμα ένα θέμα «ταμπού».
Η ακράτεια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή της γυναίκας και στην ποιότητα της ζωής της. Πολλές μελέτες έχουν δείξει επιρροή της ακράτειας στην ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας –μέχρι κατάθλιψη, επιρροή στην αυτοεκτίμηση της, ενώ μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κοινωνική της απομόνωση.
Η ακράτεια είναι αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων, ασθενειών ή ανατομικών ανωμαλιών: Εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, πολλαπλοί τοκετοί, χειρουργικές επεμβάσεις της περιοχής, εγκεφαλικά επεισόδια, κυστίτιδες, βλάβη νεύρων της ουροδόχου κύστης, σακχαρώδης διαβήτης, βλάβες ή κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, νευρολογικές νόσοι, απόφραξη ουροφόρων οδών από όγκους, λήψη διαφόρων φαρμάκων κλπ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ;
Υπάρχουν πολλών ειδών ακράτειες. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για κάθε είδος ακράτειας και έτσι είναι απαραίτητη η διάγνωση του τύπου της ακράτειας από τις απλές εξετάσεις, ως ένα πιο ειδικό έλεγχο που κάνει ο ουρολόγος, τον Ουροδυναμικό Έλεγχο, ο οποίος είναι ανώδυνος, διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας και με αυτόν αναγνωρίζεται η αιτία της ακράτειας και καθορίζεται η αντιμετώπισή της.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ;
Ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση.
-Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: απώλεια ούρων με το βήχα, το περπάτημα,, το γέλιο, το φτάρνισμα, το χορό, το σήκωμα βάρους. Αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά, είτε με χειρουργείο. Πιο διαδεδομένη είναι τα τελευταία χρόνια η χειρουργική τοποθέτηση ειδικής ταινίας στην ουρήθρα που εμποδίζει την απώλεια ούρων, με τοπική αναισθησία στον κόλπο και χωρίς εξωτερική τομή, με ελάχιστη νοσηλεία σε κλινική. Τα αποτελέσματα επιτυχίας είναι ιδιαίτερα καλά καθώς ξεπερνούν το 90%.
-Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου: Αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα ή να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού. Αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή.
-Ακράτεια μικτού τύπου: Γυναίκες με συμπτώματα ακράτειας ούρων από προσπάθεια και επιτακτικού τύπου. Η αντιμετώπιση κάθε αιτίου ξεχωριστά
-Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Όταν η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να αδειάσει για διάφορους λόγους και είναι συνεχώς σε κατάσταση υπερπλήρωσης και έτσι «ξεχειλίζει» διαρκώς. Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με το αίτιο.
Είναι η καλύτερη κίνηση για τις γυναίκες με ακράτεια να μιλούν άφοβα για το πρόβλημα στον Ουρολόγο. Είναι συχνό πρόβλημα, που μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί εύκολα και ολοκληρωτικά. Μόνο μετά από έλεγχο και την διευκρίνιση της αιτίας έχουμε και την κατάλληλη αντιμετώπιση, μόνιμη και χωρίς επιπλοκές για κάθε ηλικία. Οι πάνες δεν αποτελούν λύση του προβλήματος αλλά απλώς ένα «κουκούλωμα», με βλαβερές συνέπειες για την ατομική υγεία μαζί με κοινωνικό άγχος και ντροπή.