ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΟΥΣ

fimosi-4Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (το δέρμα που καλύπτει το "κεφαλι" του πέους). Η συχνότερες αιτίες εμφάνισης της φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή λόγω κακής τοπικής υγιεινής, φλεγμονές λόγω αρρύθμιστου σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και εκ γενετής φίμωση( στο 99% των περιπτώσεων αποκαθίσταται αυτόματα μέχρι την εφηβεία).


Ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται όταν υπάρχει φίμωση, δηλαδή στένωτική και ίσως ουλώδης ακροποσθία. Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα π.χ πόνος στην φάση της στύσης, λόγοι καθαριότητας και τέλος λόγοι θρησκευτικοί. Στα βρέφη υπάρχει και η ψευδοφίμωση η οποία καλό είναι να αποκαθίσταται με την κατάσπαση της ακροποσθίας από τον ειδικό. Η φίμωση των βρεφών μπορεί ν' αποτελέσει λόγο κακής ανάπτυξης του πέους του, να αποτελεί αίτιο ουρολοιμώξεων ενώ μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες συγγενών ανωμαλιών του πέουςπου δεν αποκαλύπτονται λόγω αυτής.
Επιπλοκές της φίμωσης είναι:
• φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδες)
• δυσχέρεια και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
• σχηματισμός ραγάδων (μικρές ρήξεις) του δέρματος
• μικρή διάρκεια στύσης
• πρόωρη εκσπερμάτιση
• παραφίμωση
fimosi31Φίμωση και καρκίνος του πέους
Βασική αρχή όσον αφορά τον καρκίνο του πέους αποτελεί η επιμελής καθαριότητα. Αν παρατηρηθεί φίμωση τότε θα πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά λόγω αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινωμάτων. Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν δίνουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια, αυτό είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό.
Είναι όμως πολύ σημαντική η θεραπεία και η εξέλιξη της νόσου σε σχέση με την πρόληψη.

 

Η αποκατάσταση της φίμωσης
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της φίμωσης (περιτομή) ανάλογα την γνώση κι εμπειρία του χειρουργού ουρολόγου, σε σχέση όμως και με την επιθυμία του ασθενούς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και τεχνικές κατά τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί μεγάλο μέρος της ακροποσθίας.