ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

male1Περίπου το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα τεκνοποίησης. Υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από διάστημα 12 μηνών ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί εγκυμοσύνη από το ζευγάρι και σε δευτεροπαθή, όταν έχει υπάρξει κάποια εγκυμοσύνη στο παρελθόν ανεξαρτήτου τελικής έκβασης.

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ (ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ) ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

PROSTATISΟ προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού γεννητικού συστήματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα. Ο προστάτης ονομάζεται έτσι λόγω της θέσης που βρίσκεται (προΐσταται, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη) και λόγω κάποιας προστασίας που μας παρέχει. Στους νέους άνδρες ο προστάτης έχει μέγεθος κάστανου (περίπου 15-20 γραμμάρια).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.

karkinos-prostati-2Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σχήματος κάστανου κάτω από την ουροδόχο κύστη, που εκκρίνει υγρό απαραίτητο για τη γονιμότητα του σπέρματος. Τα συνηθέστερα προβλήματα που προκύπτουν από τον προστάτη είναι η καλοήθης υπερτροφία, η προστατίτιδα και ο καρκίνος.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στον άνδρα και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στους άνδρες

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΟΥΣ


kakrinos peous greek p2 Ο καρκίνος του πέους είναι μία σπάνια κακοήθης πάθηση, με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άντρες στις δυτικές κοινωνίες. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, όπου ο καρκίνος του πέους αποτελεί σε συχνότητα έως και το 20% όλων των καρκίνων στον άντρα. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες της τοπικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

karkinos-ourodoxou-kystis-1Η ουροδόχος κύστη είναι το κοίλο όργανο, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα πριν την αποβολή τους με την ούρηση. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Στους άντρες, η εμφάνισή του είναι 4 φορές πιο συχνή από ότι στις γυναίκες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ


karkinos nefrou1Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και την έβδομη δεκαετία της ζωής.

Παράγοντες κινδύνου

 

•Κάπνισμα: Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων αλλά και το χρονικό διάστημα.

 

•Παχυσαρκία

ΛΙΘΙΑΣΗ (ΠΕΤΡΕΣ) ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

lithiasi-1Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης ανέρχεται στη διάρκεια της ζωής μας στο 4-7%. Η εμφάνιση της νόσου είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες, με πιο συχνή εμφάνιση κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή λόγω ειδικών παραγόντων κινδύνου, όπως:

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ- ΝΕΦΡΟΙ ΚΑΙ ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

 


ourolimoksi

H ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της ουροφόρου οδού. Ανάλογα με το τμήμα του
 ουροποιητικού που επηρεάζεται, έχει τον αντίστοιχο ορισμό:
• Μια λοίμωξη στην oυροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα
• Μια λοίμωξη του ενός ή και των δύο νεφρών ονομάζεται πυελονεφρίτιδα
• Μια λοίμωξη της ουρήθρας, του σωλήνα δηλαδή που οδηγεί τα ούρα από την κύστη στο εξωτερικό περιβάλλον ονομάζεται ουρηθρίτιδα
• Ειδικά στους άνδρες, όπου υπάρχουν και τα αντίστοιχα όργανα, συναντούμε αρκετά συχνά, την προστατίτιδα και την επιδιδυμίτιδα/ορχίτιδα.

 

Γυναικεία Ακράτεια

gynakΜε τον όρο ακράτεια εννοούμε την απώλεια μικρής ή μεγάλης ποσότητος ούρων χωρίς την θέλησή μας. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου 3 στις 10

γυναίκες στην Ελλάδα πάσχουν από ακράτεια ούρων. Το ποσοστό
 των γυναικών είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών με ακράτεια ούρων στη μέση ηλικία.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας μπροστά από την ουροδόχο κύστη, τον οποίον διαπερνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και κατά την εκσπερμάτιση αποβάλλεται στην ουρήθρα. Έχει ενεργό ρόλο στην εκσπερμάτιση, επομένως και στην  γονιμότητα του άνδρα. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις του προστάτη οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, το 50% των ανδρών θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, το 15-20% θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και πάνω από το 70% των ανδρών άνω των 60 ετών παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΟΡΧΕΩΣ

systrofi-orxi-2Η συστροφή όρχεως είναι μια οξεία πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους με συχνότητα 1/4000, ωστόσο εμφανίζεται και σε μεγαλύτερα άτομα. Κλινικά η συστροφή παρουσιάζεται με θορυβώδη συμπτώματα

Αιφνιδίως εγκαθίσταται οξύ άλγος στον όρχηπου ακολουθεί από διόγκωση του και ερυθρότητα του οσχέου. Μπορεί να συνυπάρχει με ναυτία, εμέτους και κοιλιακό άλγος

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

stitikh disleitourgia600 126959 2IZ400Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια στύση για μια ικανοποιητική σεξουαλική απόδοση. Αν και είναι μια καλοήθης διαταραχή αυτό μπορεί να ασκήσει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του άνδρα και αυτήν της συντρόφου του. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 10 άνδρες και είναι θεραπεύσιμη. Ακόμα σύμφωνα με διάφορες μελέτες,

ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

ksex 494x320Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι, η συχνότερη σεξουαλική διαταραχή στον άνδρα με ποσοστά που κυμαίνονται από 20-30%. Παρ' όλη την αυξημένη συχνότητά της και δραματική επίδρασή της στην ποιότητα ζωής του άνδρα και του ζευγαριού ελάχιστοι μόνο άνδρες αναζητούν ιατρική βοήθεια για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ειδική θεραπεία και δεύτερον, αισθάνονται αμήχανα να συζητούν με τον ιατρό τους τέτοια προβλήματα.

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

kirsokili-1Πρόκειται για κιρσοειδή διάταση του φλεβικού πλέγματος του σπερματικού τόνου, που αποχετεύει το αίμα από τον όρχη προς τη σπερματική φλέβα. Ανευρίσκεται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που ανέρχεται στο 35% των ανδρών με υπογονιμότητα.

Διαταραχές στο σπερμοδιάγραμμα αναδεικνύονται στο 50% των ανδρών με κιρσοκήλη. Ο πιο πιθανός μηχανισμός

HPV και κονδυλώματα

wartsΟ ΗPV (Human Papilloma virus) είναι ένας πολύ διαδεδομένος, σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που προκαλεί τα κονδυλώματα (Papilloma). Πρόκειται για εξογκώματα-ογκίδια, που εμφανίζονται επάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή την περιπρωκτική περιοχή ή την ουρήθρα στους άνδρες και στις γυναίκες και είναι διαφορετικά σε μέγεθος. Μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι, ή είναι επίπεδα και δύσκολα ορατά και αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές, όπως είναι η περιοχή της ακροποσθίας ή η περιοχή της βαλανοποσθικής αύλακας , εντός του έξω στομίου της ουρήθρας ή και μέσα στην ουρήθρα, στο σώμα του πέους ή στο όσχεο. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην περιπρωκτική περιοχή και το ορθό (πιο συχνά σε ομοφυλόφιλους άνδρες), ή και στο στόμα ως αποτέλεσμα στοματογεννητικής επαφής(σπάνια). Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά μπορεί να εμφανίσουν περιστασιακά κνησμό ή αιμορραγία, κυρίως όταν ερεθιστούν.

ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΟΥΣ

fimosi-4Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (το δέρμα που καλύπτει το "κεφαλι" του πέους). Η συχνότερες αιτίες εμφάνισης της φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή λόγω κακής τοπικής υγιεινής, φλεγμονές λόγω αρρύθμιστου σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και εκ γενετής φίμωση( στο 99% των περιπτώσεων αποκαθίσταται αυτόματα μέχρι την εφηβεία).

ΥΔΡΟΚΗΛΗ

hydrocele-1Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο (τη σακούλα δηλαδή που τους περιέχει) και περιβάλλεται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού. Σε κάποιες περιπτώσεις, το υγρό αυτό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει διόγκωση στο όσχεο. Η συλλογή αυτή υγρού γύρω από τον όρχι ονομάζεται υδροκήλη και συνήθως αφορά μόνο τον έναν όρχι. Η υδροκήλη είναι αρκετά συχνή

ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

ksex 494x320Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι, η συχνότερη σεξουαλική διαταραχή στον άνδρα με ποσοστά που κυμαίνονται από 20-30%. Παρ' όλη την αυξημένη συχνότητά της και δραματική επίδρασή της στην ποιότητα ζωής του άνδρα και του ζευγαριού ελάχιστοι μόνο άνδρες αναζητούν ιατρική βοήθεια για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ειδική θεραπεία και δεύτερον, αισθάνονται αμήχανα να συζητούν με τον ιατρό τους τέτοια προβλήματα.

ΠΑΡΑΦΙΜΩΣΗ

parafimosi-2Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία η ακροποσθία έλκεται πίσω από την βάλανο, και δεν μπορεί έπειτα να επανέλθει πέρα από τη βάλανο στην κανονική ανατομική του θέση.

Ουσιαστικά η ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζονται συνηθέστερα στους εφήβους ή νεαρούς άνδρες. Εμφανίζεται επίσης στα ηλικιωμένα άτομα οι οποίοι είχαν την ακροποσθία αποσυρμένη κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού, αλλά δεν επανήλθε στην κανονική θέση της μετά από τον καθετηριασμό.

Νοσος του Peyronie

peyronie-1Η νόσος Peyronie ή ινώδης σκλήρυνση του πέους χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρυντικών ουλών (πλάκες) στον ινώδη χιτώνα που περιβάλει το πέος ακριβώς κάτω από το δέρμα. Οι πλάκες προκαλούν κάμψη του πέους σε στύση, αλλά και σε χάλαση σε βαρύτερες περιπτώσεις. Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 χρόνια, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σ' άνδρες ηλικίας 18 ετών.

ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ— ΚΩΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ Η ΟΥΡΗΤΗΡΑ

kolikos-nefrou-1Η ξαφνική έναρξη οξέος πόνου στο πλευρό οφείλεται συχνότερα σε διάβαση μιας πέτρας που δημιουργήθηκε στο νεφρό, προς τα κάτω, μέσω  του  ουρητήρα. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικά πολύ αιφνίδιας έναρξης, είναι κωλικοειδής (κύματα της αυξανόμενης δριμύτητας ακολουθούνται από μια μείωση στη δριμύτητα, αλλά σπάνια υποχωρεί εντελώς) και   ακτινοβολεί στο βουβώνα καθώς οι πέτρες περνούν στον κατώτερο ουρητήρα. Ο πόνος μπορεί να αλλάξει θέση, από το πλευρό στο βουβώνα,

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΟΥΡΩΝ

episxesi-ouron-1Επίσχεση των ούρων είναι η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η επίσχεση των ούρων διακρίνεται στην οξεία και τη χρόνια.

Κατά την οξεία επίσχεση υπάρχει αδυναμία κένωσης της κύστης η οποία είναι πλήρης. Στην χρόνια επίσχεση τα ούρα παραμένουν εντός της ουροδόχου κύστεως και μετά την ούρηση, δεν ολοκληρώνεται δηλαδή η κένωση της κύστης

 

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

 

57ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Αιματουρία είναι η παρουσία αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων) στο ούρα.

Αν η ποσότητα αίματος είναι πολύ μικρή και δεν αλλάζει το χρώμα των ούρωντότε μιλούμε για τη μικροσκοπική αιματουρία. Αν τα ούρα έχουν χρωματισθεί από την αιμοσφαιρίνη του αίματος τότε μιλούμε για μακροσκοπική αιματουρία.